2008. április 30., szerda

Sok ígérgetés után megérkezett az első holografikus adattároló

Régóta ígérgetik a holografikus, azaz adatainkat miniatűr képekben, diákban tároló készülékeket és lemezeket a fejlesztőcégek, az InPhase péládul már 2005-ben egy-két éven belüli kereskedelmi megjelenést prognosztizált. A problémák megoldása azonban a jelek szerint nem volt olyan egyszerű, a tavaly februárban bemutatott adattároló csak most lett elérhető.
Az InPhase a holografikus adattárolás egyik úttörője, első lemezei nem kevesebb mint 300 gigabájtnyi adatot lesznek képesek elnyelni, a további fejlesztések pedig 1 terabájtos kapacitást céloznak. Az első generációs meghajtó 20 megabájt/s-os sebességgel képes az áttetsző lemezre írni az adatokat.Ezeknél a lemezeknél - lásd a több mint két éve született HWSW-cikket - az információkat nem bitről bitre, egymás után sorban írják fel a lemez felületére, hanem a kétdimenziós vonalkódokhoz hasonló "könyvlapokként", blokkokban tárolják el az adatok egy-egy szeletét. Ezeket a lapokat képérzékelő szenzorok segítségével olvassák vissza, majd dekódolják az adatokat.
Az InPhase elsősorban adatarchiválási feladatokra kínálja a holografikus tárolóeszközét. A lemezen az inPhase szerint 50 évig is sértetlenek maradnak az adatok.
A Tapestry 300r nem olcsó mulatság, 18 ezer dollárba kerül, és a lemezek is hasonlóan drágán lesznek hozzá kaphatók (nagy mennyiségben vásárolva is 180 dollár lesz darabja).


Eredeti dátum: 2008. április 29.

Nincsenek megjegyzések: