2008. április 23., szerda

Az IT-vezetők többségének fogalma sincs, mihez kezdjen a növekvő energiaéhséggel

Az informatikai vezetők közel fele hamarosan kifut a rendelkezésre álló helyből, hűtési kapacitásból vagy energiabüdzséből - derül ki egy friss felmérésből. Az eredmények egybeesnek a korábbiakkal, és megerősítik, hogy az IT-eszközök elszabaduló fogyasztásának gátat kell vetni.
A Business Performance Management Forum által elvégzett felmérés során 150 informatikai felsővezetőt kérdeztek meg az adatközpontjuk üzemeltetésének körülményeiről. Aggasztónak tűnik, hogy a válaszadók háromnegyede 3-ast, vagy annál rosszabb osztályzatot adott saját cége energiatakarékosságára, a megkérdezettek közel kétharmada pedig azt állította, egyelőre nincsenek környezettudatos terveik az adatközpontokat illetően, noha a válaszadók fele mondta, hogy a szervezeténél nőtt az energiafogyasztás az elmúlt évben, az áremelkedés ellenére is.
A tanulmány alapján egy környezetbarát, energiatakarékos adatközpont üzemeltetése nem jár többletköltséggel, hosszú távon a "zöld" technológiák komoly megtakarítást jelentenek. A megkérdezettek 6 százaléka évi 1 millió dollárnál is többet spórolhatna saját bevallása szerint - mégsem teszi.
A fogyasztás viszont egyre nő, az IDC szerint csak az amerikai adatközpontok összfogyasztása akkora, hogy öt atomerőmű teljes kapacitása kellene a táplálásukhoz.
A gyártók és szállítók különféle módszerekkel kísérleteznek annak érdekében, hogy a lehető leginkább takarékos berendezésekkel rukkoljanak elő.


Eredeti dátum: 2008. április 16.

Nincsenek megjegyzések: