2008. május 7., szerda

Robbanásszerű növekedés előtt a Blu-ray, de a DVD marad az úr

Robbanásszerű terjedés előtt állnak a következő generációs optikai meghajtók, melyek harcát a Blu-ray nyerte, ugyanakkor szó nincs a DVD felváltásáról - ezt mutatják legalábbis az iSuppli piackutató által gondozott legfrissebb táblázatok.
A Blu-ray dominanciájától vezérelve a következő generációs optikai meghajtók szállításai meredek pályán futnak fel. Az iSuppli Storage Market Tracker 2008 első negyedéves kiadása szerint idén mintegy 5 millió ilyen, többségében Blu-ray meghajtó kerül számítógépekbe, ami több közel hatszorosa a tavalyi 894 ezernek. Az ideit követő három év során gyakorlatilag évente megduplázódik a leszállított Blu-ray meghajtók mennyisége - becsüli az iSuppli.
Érdekesség még, hogy az iSuppli szerint az adoptációt elsősorban a notebookok fogják húzni, nem pedig az asztali gépek, ami vélhetően előbbiek magasabb átlagos eladási árának teherbírása is magyaráz, majd 2010-et követően az is, hogy a notebookpiac méretében felülmúlja az asztali gépekét.
Mindez azonban messze nem jelenti azt, hogy a hatalmas ipari háttérrel és felvevőpiaccal rendelkező DVD-nek bealkonyodna. Az iSuppli minden szegmensben további növekedést lát darabszámban, kivéve az asztali DVD-írókéban. Ez az egyetlen szegmens, ahol két év múlva egyértelműen megindul a váltás, ahogyan a Blu-ray meghajtók ára beesik a 100 dolláros lélektani küszöb alá.


Eredeti dátum: 2008. május 5.

Nincsenek megjegyzések: